Yenibalçık köyünde değişen bir şey yok ( Dost Medya )

Mustafakemalpaşa’nın Yeni Balçık köyünde evlerin duvarlarının toprak baskısından dolayı çatladığı iddiası ile Köye birkaç kilometre uzaklıktaki Kestelek Eti Bor işletmesinin Tumba yatakları (Kazıların ardından elenen toprağın yığıldı yerler) nedeni ile toprakta, köye doğru bir kaymanın oluştuğunu ileri süren köy sakinleri, evlerinin duvarlarında oluşan çatlaklar nedeni ile evlerinde kalamadıklarını, kalanların ise korku içinde olduklarını ifade etmişler ve acilen önlem alınmasını istemişlerdi.

Konuyla ilgili olarak Yeni Balçık köylüleri ile bir araya gelen ilçe Kaymakamı Kazım Karabulut ve Bigadiç Bor işletmeleri Kestelek Eti Bor başmühendisliği Müdürü Seyit Çobaner, İşletme İdari Müdürü İsmail Duran İşletme Başuzmanı Sıtkı Olgun,
Bor İşletmesinde yapılan kazıların ardından elenen toprağın yığılmasıyla oluşan tepelerin (Tumba yataklarının) zaten yumuşak olan zenime baskı yaptığını ve bu baskılar sonucu toprakta irili ufaklı kaymaların yaşandığını iddia ederek bu baskının evlerin duvarlarını çatlatmaya başladığını belirtti.
Burada yapılan karşılıklı fikir alış verişinden sonra, evlerdeki çatlamalar görülmüş ve gereken yapılacak sözü verilmişti.
Aradan geçen bir haftalık zamandan sonra Kestelek Bor işletmesi ana binasında İşletme Teknik Müdürü Şükrü Gökmen, İşletme İdari Müdürü İsmail Duran, İşletme Başuzmanı Sıtkı Olgun ve İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Maden Mühendisi Profesör Doktor Selamet Erçelebi tekrar Köy Muhtarı Veli Çobanoğlu, Köy halkından Mustafa Uslu, Mehmet Eryılmaz, Şahin Kovsalı ve Metin Sevilmiş ile tekrar bir araya gelerek Üniversitenin hazırladığı projelerin üzerinde görüştüler.
Prof. Dr Selamet Erçelebi’nin sunduğu Slayt destekli anlatım da Mevcut Dekupaj sahası ile ilgili bilgilendirme yaptı. Topraktaki kayma sebeplerinin araştırılması için yeni döküm, 6 aylık döküm, 2 yıllık döküm, daha eski döküm ve en alt zeminden numune aldıklarını bu numuneler üzerinde hala çalıştıklarını açıkladı.
Normalde köyün altındaki zeminin az kumlu siltli kil ve az siltli çok killi olduğu bu yüzden zeminin çok sağlam ve sağlıklı olmadığını söyledi. Tüm imkanların kullanılarak yapılan çalışmalarda tumba atımında en güvenli basamak yüksekliğinin 15 metre döküm yapılırken basamak genişliğinin 30 metre olması gerektiğini vurgularken, Drenaj kanalları ile yer altı ve yer üstü sularının kontrolünün sağlanması gerektiğini söyledi.
İşletme Teknik Müdürü Şükrü Gökmen ise; İşletme olarak tüm faaliyetlerimiz yetkili mercilerce titizlikle ve dikkatlice denetlenmekte, Devlet 11.11.2010 yılında Yeni Maden yasasını çıkarttı yasa gereği yerleşim yerlerine ve ekili alanlara ne kadar yaklaşmamız gerektiğini biliyoruz kesinlikle yasaların dışına çıkamayız.
İşletme olarak Üniversiteye belli bir ücret karşılığı projeler yaptırıyoruz yani bizde Üniversitede sorumluluğunu biliyor. Çevre sularını kontrol altına alması gerekiyor ve kaymanın önlenebilmesi için (Vetiber) adında etkili bir bitkinin bölgeye ekildiğini bu sayının 6000 adet olacağını söyledi. Bunun dışında konu ile ilgili olarak detaylı bir çalışma başlattıklarının altını çizerek gereken ne ise yapılır, bizler devlet memuruyuz ve hiç birimiz mevzuata aykırı hiçbir işin altına imza atamayız ve kimseyi mağduriyet altına sokamayız.” dedi
Kamulaştırma yapacaklarını da sözlerine ekleyerek 3 / 4 yerde kamulaştırma çalışmalarımız önlem alırken sizlerin bazı yerlerinize girmemiz gerekiyor biliyorsunuz kamu yararına kanun çıktı sizlerden bazı yerleri almamız gerekiyor ve alacağız dedi.

Kaynak; Mustafakemalpaşa DOST Medya

 

Domain & Hosting & Tasarım: Fikri ERBOGAN