Tarihçe

Bursa ili Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı bir mahalle. İlçenin güneydoğusunda, Devecikonağı mahallesine 1 km. uzaklıktadır. Hemen yanında Eskibalçık mahallesi vardır. Tabanı çamur olduğu için bu adı almıştır. XVI. (16.yüzyıl) kadı sicillerinde adına rastlanan Balçık mahallesi, Eskibalçık mahallesidir. Yenibalçık mahallesi, Eskibalçık mahallesinden ayrılıp kurulmuş yeni bir mahalledir. Şimdiki adı Eski köy olarak bilinen yere kurulmuştur. Eski köyün yeri ve mezarlığı halen durmaktadır. Burada da kuraklık ve toprak kayması nedeniyle Tavşanlı Emet çayının kenarına şuan ki yerine kurulmuştur. Kuzeyinde Karakum mah. (Kestelek mahallesinin eski bir mahallesi) vardır. Orman mahallesidir. Mahallenin yerlisi manavlardır. Mahalle 1893 muhaciridir. 1877 – 1878 Osmanlı Rus Harbi döneminde, Bulgaristan’ın Osmanpazarı, (Bulgarca Omurtak) Çanakçılar (Bulgarca Paniçino) göçmen nüfus gelmeye başlamıştır. 30 Mart 2014 tarihindeki Mahalli İdareler Seçimleri’nin ardından Büyükşehir Yasası kapsamında Bursa Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dâhil olan köyümüz, mahalle statüsü kazanmıştır.

KÜLTÜR;
Köyün nüfusu göçmen ve yerli manavlardan teşkil ettiğinden kültürel açıdan tamamen bölgesel örf ve adetleri yaşatılmaktadır. Önemli sayılacak bir yemek kültürleri yoktur.

COĞRAFYA;
Bursa iline 117 km, Mustafakemalpaşa ilçesine 27 km uzaklıktadır.

İKLİM;
Köyün iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir.

NÜFUS;
1895-1908 yıllarında 45 hane.
1915 yılında 297 kişi yaşamaktaydı.

Aşağıdaki tablodan yıllara göre cinsiyet bazında nüfus sayısını ve dağılımını görebilirsiniz.

1927 – 1950 – 2013 – 2014 – 2015 – 2016 – 2017 – 2018 – 2019 ve 2020 yılı Genel Nüfus sayımında cinsiyet bazında bilgi derlenmemiştir.
2007 – 2019 yılları arası Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre yapılmıştır.
Yukarıdaki tabloda belirtilen nüfus verileri Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı kaynak alınarak yazılmıştır.

EKONOMİ;
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Eti Maden İşletmesine ait bor madeni ve Devecikonağı mahallesinde mermer fabrikaları çalışma alanlarıdır. Köyün ekime müsait arazilerinin bir çoğu Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından 3213 sayılı Maden Kanunu kapsamında bor madenlerin çıkartılması veya bunun için gerekli olan işletme ve arama faaliyetleri sebebiyle kamulaştırıldığından mahallede tarımcılık kısıtlı yapılmaktadır. Mahallede ikamet edenlerin bir çoğu emeklilerden oluşmaktadır. İş sahalarının yetersizliğinden dolayı genç nüfus il ve ilçelerde ikamet etmektedir.

MUHTARLIK;
Yerleşim yerinin mahalle tüzel kişiliği alması ile birlikte mahalle tüzel kişiliğini temsil etmesi için mahalle muhtarlık seçimleri yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: “GÜNCELLENİYOR”

Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılmamaktadır. Öğrenciler taşımalı sistemle Devecikonağı mahallesinde okullarda eğitim ve öğretim görmektedir. Mahallede içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup, elektrik ve sabit telefon vardır.
Camimizde görev yapan imamlarımızın görev yıllarına göre isimlerini aşağıdaki tablodan görebilirsiniz. En uzun süre görev yapan İsmail DURAK hocamızdır.
*Yukarıdaki tabloda belirtilen imam isimleri ve görev yılları Mustafakemalpaşa Müftülüğü kaynak alınarak yazılmıştır.

MAHALLE HUDUTLARI;
Doğuda Eskibalçık, Batıda Kösehoroz, Güneyde Devecikonağı ve Yoncaağaç, Kuzeyde Kestelek, Karakum ve Camandar mahalleleri ile sınırdır.

ŞEHİTLER;
Mehmet oğlu Yakup Çanakkale şehidi.

GÖREV YAPAN MUHTARLAR;
Mustafa Karabostanoğlu, Osman Ateş, Rasim Karakösemoğlu, Lütfi Karakösemoğlu, Mümin Avcıoğlu, Mustafa Tomar, Recep Efe, Yakup Uslu, Halil İbrahim Acar, Davut Bayram, Veli Çobanoğlu, Akif Aydın, Mehmet Karagöz, Mustafa Çelebioğlu.

SÜLALE VE LAKAPLAR;
Usta Mehmetler, Kel Osmanlar, Karagözler, Eskiciler, Yeni Hüseyinler, Karadayılar, Değirmenciler, Kahramanlar, Kürtler, Kazımlar, Şaban Ağalar, Tıngırlar, Ata Ahmetler, Hakkılar, Hacılar, Süpürgeciler, Tomarlar, Deli Hasanlar, Pehlivanlar, Nuriler, Tomaklar, Halişler. Merhum Recep Efe köyde sözü dinlenen kişi olarak bilinir.

YER ADLARI; ( MEVKİLER )
Çay Bahçeler, Palamutluklar, Eskibağlar, Karşıyaka, Malkayalar, Sağıroğulları, Eski köy yeri, Selvili Mezarlık, Çamlık

Domain & Hosting & Tasarım: Fikri ERBOGAN