Kırmasti Deresi’ne Bakanlık el koydu

Karacabey ve Mustafakemalpaşa ovalarını besleyen Kırmasti Deresi’ni kirleten maden işletmesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından para cezası verildi

Bursa’nın gıda deposu olarak anılan Karacabey ve Mustafakemalpaşa ovalarını besleyen Kırmasti Deresi’ne bor karıştığını ortaya çıkaran SABAH BURSA’nın yayınları sonrası harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dereye kirleten madeni takibe aldı. Yapılan incelemelerde Kırmasti Deresi’nin suyunda yüksek oranda bor madeni tespit edildi. Bunun üzerine Kestelek’te üretim yapan bor madenine para cezasının yanı sıra arıtma tesisi yaptırma zorunluluğu getirildi. Mustafakemalpaşa İlçesi’ndeki çiftçilerin yetiştirdiği sebzelerin yanmasının üzerine araştırma başlatıldı. Onlarca hektarlık tarım alanlarının sulandığı Kırmasti Deresi’nin suyunu kullanan çiftçilerin ürünlerinin bozulduğu, kuyu suyu kullananların ise yetiştirdiği ürünlerin zarar görmediği ortaya çıktı. İlçedeki çiftçi birlikleri kendi imkanlarıyla dere suyunu özel bir laboratuvarda analiz ettirdi. Ortaya çıkan sonuç ise tarladaki sebzelerin neden yandığını gözler önüne serdi. Bölgedeki tarım alanlarının su ihtiyacını karşılayan Kırmasti Deresi’ndeki suya yüksek oranda bor karışmıştı. 

SESLERİNİ SABAH BURSA DUYURDU
İlçedeki çiftçiler ellerindeki sonuçlarla bazı girişimlerde bulundular ancak seslerini bir türlü duyuramadılar. Çiftçilerin feryadını “Bor Kabusu” başlığı ile SABAH BURSA duyurdu. Haberin yayınlanmasından kısa bir süre sonra konu milletvekilleri tarafından TBMM gündemine taşındı. Soru önergeleri üzerine inceleme başlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bölgeye müfettiş gönderdi. Müfettişler dere suyunda ve dereyi kirlettiği ileri sürülen madende incelemeler yaptıktan sonra aldığı numuneleri bakanlığın laboratuvarına götürdü. 

TESİSE PARA CEZASI KESİLDİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı elde edilen sonuçlara göre Kırmasti Deresi’nde yaşanan kirliliğin bor madeninden kaynaklandığı kanaatine vararak tesise şu tebliğde bulundu: “Mustafakemalpaşa ilçesindeki Kestelek Eti Bor Maden İşletme Müdürlüğü’nün iki ayrı deşarj noktasından alınan su numunelerinin, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ilgili sektör tablosundan ve Teknik usuller Tebliği sulama suyu kriterleri açısından analiz edilmek üzere TUBİTAK – BUTAL Laboratuarına teslim edilmiş, denetim esnasında deşarj hattı üzerinden alınan numunelerin analiz raporunun incelenmesi neticesinde; 1.noktadan alınan numunenin Bor (B) parametresinin 38,2 mg/L olarak, 2.noktadan alınan numunenin Bor (B) parametresinin 22,6 mg/L olarak ölçüldüğü görülmüş, kullanımda zarar derecesinin (3 mg/L 3.Sınıf) tehlike olduğu, işletmeden kaynaklanan atıksuların, Atıksu Arıtma Tesisleri Teknik Usuller Tebliği E7.2 Sulama Suyu Kimyasal Kalitesine göre belirtilen kriterlere aykırı olarak deşarj yapıldığı tespit edilmiş olup işletmeye, 2872 sayılı Çevre Kanununa muhalefet eylemi nedeniyle idari yaptırım uygulanmıştır.” Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müfettişleri incelemelerin tamamlandığı ancak denetimlerin periyodik şekilde sürdürüleceğinin de altını çizdi.

Kaynak; 10.01.2014 tarihli SABAH gazetesi BURSA eki

Tasarım: Görükle Bilişim